2010. november 10., szerda

Bali… Git Git and the Rainy Season

   Múlthéten Dávid meglátogatott minket kis hajlékunkban. Úgy gondoltuk megmutatjuk neki Észak-Bali egyik legnépszerűbb turista célpontját, amit mellesleg még mi sem láttunk korábban. Ez a Git Git vízesés, ami Singarajától kb. 10 perc vezetésre van a Denpasar felé induló hegyi úton.
   Jó nagy zuhogó esőben érkeztünk oda, alaposan esőköpenyekbe bugyolálva, de a shortom így is szétázott. Az esős évszak bizony elkezdődött, és az se javít a helyzeten, hogy sok vulkánkitörés meg cunami pusztít most itt Indonéziában, és a légtérbe jutó hamu kissé borongóssá teszi az  eget. Ezt Dion hallotta az indonéz TV-ben, szóval akár igaz is lehet, hallottam már ilyesmiről. Bár a cunami bevallom, nem tudom, hogy jön a képbe. Minden esetre 2 naponta jó nagyokat zuhog, néha majdnem egész napra beszorulunk a házba, néha meg 3-4 napra is nyárias idő van.  Elvileg ez egyre rosszabb lesz, hisz január, február a wet season csúcspontja, és még csak november van. Ilyenkor egy hónap alatt 2-3x annyi csapadék esik le, mint Magyarországon a teljes évben! Egy komolyabb zuhé 10 perc alatt elő tud bújni a semmiből, és akkora cseppekben tud esni, mint otthon 10 normál méretű esőcsepp. Pillanatok alatt folyóvá változnak az utcák, volt már, hogy a váltós motoron utazva, az egész lábfejem víz alatt volt szinte… Aztán ahogy jött, el is vonul a vihar, az utakon hordalékot, a házunkban pedig apró beázásokat hátrahagyva…
   A Git Git-nél egy 250 méteres talán túlságosan is  kiépített út vezet le a fő attrakcióhoz, és a lépcsőket végig kis warungok szegélyezik, amik képkerettől elkezdve szarungokig minden balinéz terméket megpróbálnak rásózni a turistára. Balin az állandó kínálgatásnak egyetlen pozitív oldala van: alapvetően tényleg szép dolgokat árulnak, természetes anyagokból, amik valóban legalábbis indonéz, ha nem is mindig helyi kézműves termékek. Itt nincsenek folyamatosan gagyi műanyag cuccok mint egy horvát tengerparti zsibvásárban, nagyon csinos kis emlékeket lehet találni, nevetségesen olcsón. Az egyetlen gond, hogy nagyon repetitív a kínálat, lévén limitált a tipikus helyi termékek száma, de marha sokan árulnak.
   Szerencsénkre a rossz időre való tekintettel sok warung zárva volt, így viszonylag kevés zargatással kísérve lejutottunk a vízeséshez. Erről sokat írni nincs, szép volt, jó volt, de valahogy nem nyűgözött le. Talán az tette, hogy kissé barnás volt a vize az eső miatt, de az is lehet, hogy a túl kiépített környezet öli meg a hely varázsát. Azért persze nem rossz, és 20 méteres körzetében olyan párát generál, hogy 3 fotó után tiszta víz az objektív… :)


gitgit 115 [1600x1200] 




gitgit 087 [1600x1200]  
gitgit 089 [1600x1200] gitgit 121 [1600x1200]




Egy különösen idétlenre sikeredett csoportkép… :)

gitgit 100 [1600x1200]




   Cseszytől megörökölt gyönyörű esőkabátomban feszítve.
 gitgit 131 [1600x1200]




És végül egy meglepetés kis kollázs… RÓLAM :D:D:D Butánbambulós kép is van!
gitgit 125 [1600x1200] gitgit 132 [1600x1200]
gitgit 134 [1600x1200]

Nincsenek megjegyzések: